Overslaan en naar de inhoud gaan

Zijn psychische aandoeningen erfelijk?

Soms komen psychische aandoeningen vaker voor in een familie. Erfelijkheid kan een rol spelen maar dat hoeft niet. Psychische aandoeningen worden niet veroorzaakt door een afwijking in één gen. Daarom zijn ze niet aantoonbaar erfelijk.

Oorzaken psychische aandoening

Er zijn verschillende oorzaken van psychische aandoeningen. Wat je hebt meegemaakt kan veel invloed hebben. Maar ook hoe (on)gezond je leeft. Traumatische ervaringen, armoede, infectieziektes, drugsgebruik en alcohol kunnen mensen die er aanleg voor hebben, een duw geven in de richting van een psychische aandoening.

Duizenden genvarianten vergroten kwetsbaarheid

Er is geen specifieke afwijking in een gen die een psychische ziekte veroorzaakt. Wel is nu ontdekt, dat duizenden genvarianten samen iemand kwetsbaarder kunnen maken voor bijvoorbeeld autisme, depressie of angststoornissen of schizofrenie. Eén zo’n genvariant op zich heeft heel weinig invloed.
Niet iedereen met deze genvarianten krijgt een psychische aandoening.

Leefstijl en voorkomen psychische ziekten

Voor mensen met een verhoogde erfelijke kwetsbaarheid is het goed om te letten op hun manier van leven. Een regelmatig leven en voldoende slaap is belangrijk. Als je bijvoorbeeld kwetsbaar bent voor psychoses, kun je beter geen cannabis of veel alcohol gebruiken. Dat vergroot de kans op een psychose.

Psychische aandoening vaker in de familie

Als één van je ouders een psychische aandoening heeft, is de kans gemiddeld 1 tot 10 keer groter dat je dit ook krijgt. Maar het is niet te voorspellen. Je hebt meer kans om een psychische aandoening te erven, als meerdere familieleden dezelfde aandoening hebben en als die familieleden dichterbij zijn (zoals ouders, broers of zussen).

Heeft DNA-onderzoek zin?

Met vragen over de erfelijkheid van psychische aandoeningen kun je naar de huisarts gaan. De huisarts verwijst soms naar een polikliniek klinische genetica. Hij of zij kan uitleggen hoe erfelijke factoren, leefstijl en ervaringen een rol kunnen spelen. Een klinisch geneticus zal heel soms voorstellen om aanvullend genetisch onderzoek (DNA-onderzoek) te laten doen. Bij bijvoorbeeld schizofrenie of autisme heeft soms zin.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Erfelijkheid autisme, schizofrenie en angst- en stemmingsstoornissen

Download één van deze informatiebladen: