Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat na een slechte uitslag?

Als je te horen krijgt dat je ongeboren kind een ernstige aandoening heeft, is dat natuurlijk slecht nieuws. Misschien komt het als een donderslag bij heldere hemel. Misschien voelde je het al aankomen. Je kunt verdriet, ongeloof, woede of wanhoop voelen. Sommige mensen hebben ook schuldgevoelens, al kun je er natuurlijk helemaal niets aan doen.

Onderzoek naar aandoeningen van je ongeboren kind

Het nieuws dat je ongeboren kind een aandoening heeft, krijg je meestal na vervolgonderzoek(en).
Daar kom je voor in aanmerking als er een ernstige erfelijke aandoening voorkomt in jouw familie, of door een afwijkende uitslag na zwangerschapscreeningen.
Je hebt dus mogelijk al een tijd in spanning gezeten voordat je de diagnose krijgt.

Stel je vragen

Er komt zoveel op je af, dat je niet alles in een keer kunt bevatten. Je hebt waarschijnlijk al een of meer zorgverleners gesproken, zoals een deskundige bij het Centrum voor Prenatale Diagnostiek, de verloskundige, gynaecoloog, huisarts, kinderarts, klinisch geneticus (erfelijkheidsarts) of een maatschappelijk werker van het ziekenhuis. Je kunt gerust nog een gesprek aanvragen.
Twijfel je over de diagnose, of wil je meer weten over mogelijke behandeling van je kind? Bespreek dit ook met de arts. Het is belangrijk dat je zekerheid hebt. 

Afbreken of uitdragen zwangerschap

Soms kan je zieke kind behandeld worden na de geboorte. Maar dat is niet altijd het geval.
Je kind is waarschijnlijk gewenst. Maar je kiest natuurlijk niet voor de aandoening. Vooral bij ernstige, onbehandelbare aandoeningen kun je voor een moeilijke keuze komen te staan: ga je de zwangerschap uit dragen of laat je de zwangerschap afbreken? Dat voelt misschien als kiezen tussen twee kwaden.
Praat er over met je eventuele partner of met iemand anders die je vertrouwt.

Afbreken meestal voor 24 weken zwangerschap

Er is niet altijd veel tijd voor de beslissing. Als je langer dan 24 weken zwanger bent, kun je de zwangerschap in principe niet meer afbreken. Hier zijn uitzonderingen op, die worden behandeld door een beoordelingscommissie.

Hoe kozen anderen?

Kijk ook naar het verhaal van Reginaop Youtube. 

Lees verder Zwangerschap uitdragen of afbreken.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Ga terug naar Kinderwens.