Overslaan en naar de inhoud gaan

Ben ik drager?

In Nederland worden de meeste kinderen gezond geboren. Vraag jij je toch af of de kans bestaat dat je een erfelijke ziekte doorgeeft aan je kind?

Verhoogde kans op ziek kind

Ook al heb je zelf geen aandoening, er bestaat een kleine kans dat een kind wordt geboren met een erfelijke ziekte. Deze kans is iets verhoogd als een ziekte in jouw familie voorkomt of in de familie van je partner. Maar ook als er geen ziekte in de familie voorkomt, kun je soms een erfelijke ziekte doorgeven.

Dragerschap en bevolkingsgroepen

Mensen kunnen zonder het te weten drager zijn. Dan hebben ze een aanleg die bij hun kinderen een erfelijke ziekte kan veroorzaken. Daarnaast komen binnen verschillende bevolkingsgroepen in Nederland bepaalde erfelijke ziektes vaker voor. De kans dat ze drager zijn voor hen hoger dan voor mensen die niet uit die bevolkingsgroep komen. 

Dragerschapstesten

Wil jij weten of jij en je partner een verhoogde kans hebben op een kind met een erfelijke ziekte? In Nederland worden dragerschapstesten aangeboden. Heb je hier vragen over, bespreek die dan met je verloskundige of huisarts.

Informatie voor zorgprofessionals

Bent u een verwijzer (verloskundige of huisarts)? Lees hier meer over dragerschap en dragerschapstesten voor verwijzers.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.