Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat als je (geen) familie van elkaar bent

Uit een vaderschaps- of verwantschapsonderzoek kan duidelijk worden of iemand echt je vader, broer of zus is. Dit kan grote gevolgen hebben voor je leven, maar dat geldt niet voor iedereen.

Uitslag verwantschapsonderzoek

Soms komen er geen grote verassingen uit een verwantschapsonderzoek. Bijvoorbeeld als je moeder er aan twijfelde, maar jouw vader gewoon je biologische vader blijkt te zijn.
Er kan ook veel veranderen door de uitslag. Sommige mensen gaan door de uitslag pas begrijpen of achterhalen wat er allemaal gebeurd is in het verleden. Het kan nieuwe vragen oproepen. Of veel losmaken in een familie.

Nieuwe familie?

Het kan heel leuk zijn als je er bijvoorbeeld zussen en/of broers bij krijgt. Zeker als je het goed met ze kunt vinden. Maar soms is het genoeg om te weten hoe het zit. Dan wil je het daar bij laten.
Als je biologisch familie van elkaar blijkt te zijn, betekent dat niet altijd dat je automatisch een band voelt. Veel mensen voelen zich meer vertrouwd met degenen met wie ze zijn opgegroeid. Anderen voelen zich wel meteen thuis bij hun ‘nieuwe’ familieleden.

Biologische ouders en erfelijke ziekten

Als je ontdekt wie je biologische ouder is, kan dit je soms aan het denken zetten over je gezondheid. Heeft jouw biologische ouder bijvoorbeeld een erfelijke ziekte? Kan jij die nu ook krijgen of doorgeven? Of blijkt jouw vader níet je biologische vader te zijn, waardoor je juist géén kans meer hebt op zijn erfelijke ziekte? 

Waarom verwantschapsonderzoek

Bedenk van te voren goed of jij een verwantschapsonderzoek wilt en waarom. Maakt het veel voor jou uit wie je biologische familie is? Wat kan er door veranderen voor jou? En voor je relaties met anderen? Als je twijfelt of als je moeite hebt met de uitslag van een verwantschapsonderzoek, praat er dan over met mensen die je vertrouwt. Je kunt er ook anoniem met Korrelatie over praten.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.