Overslaan en naar de inhoud gaan

Huidskleur & erfelijkheid

Heb je een andere huidskleur dan je ouders of broers en zussen? Dat kan. Dit komt doordat iedereen weer andere genen van zijn of haar ouders kan erven.

Kleurverschil niet vreemd

Je genen bepalen de kleur van je huid. Ook of je sproeten hebt, of moedervlekken. Je erft je genen van je ouders. Van elk gen erf je twee kopieën: één van je vader en één van je moeder. Ook de genen van je grootouders en verre voorouders hebben invloed op je huidskleur. Binnen een gezin kan de huidskleur dus verschillen.

Huidskleur is niet te voorspellen

Welke huidskleur je krijgt is niet goed te voorspellen. Je kunt sprekend op één van je ouders lijken of op geen van beiden. Het kan ook dat je voorouders een andere huidskleur hadden. Maar die nu, door de genen van jouw vader en moeder samen, bij jou een onverwachte huidskleur geeft. Dit komt dus door de genen die je ouders en je voorouders hebben doorgegeven. 

Verwantschap en huidskleur

Op basis van huidskleur kun je niet vaststellen of twee mensen familie van elkaar zijn. Twijfel je toch, bijvoorbeeld of jouw vader wel je biologische vader is? Dan kun je een DNA-onderzoek (verwantschapsonderzoek) laten doen. 

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

 

Huidskleur en erfelijkheid in 1,5 minuut