Overslaan en naar de inhoud gaan

Verzekeringen en erfelijke ziektes

Heb je een erfelijke ziekte? Of komt er een erfelijke ziekte in je familie voor? Misschien vraag je je af er gevolgen kunnen zijn voor je verzekeringen.

Zorgverzekering

Voor een basisverzekering moeten verzekeraars iedereen aannemen. Of je nu een erfelijk risico hebt of niet. 
Voor een aanvullend zorgpakket heeft een erfelijk risico soms wel gevolgen. Je verzekeraar hoeft je niet zomaar te accepteren. Je hoeft je aanvullende verzekering niet af te sluiten bij de verzekeraar van je basisverzekering.

Levens- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen

Wil je een levens- en arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten? Tot een bepaald bedrag vragen verzekeraars niet naar erfelijke ziektes in de familie of naar uitslagen van DNA-onderzoek van jezelf.
Maar boven een bepaald bedrag mag een verzekeraar wel vragen naar ernstige onbehandelbare erfelijke aandoeningen. Deze ‘vragengrens’ ligt in 2016 bij levensverzekeringen op € 268.125,- en voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen is het bedrag € 38.877,- voor het eerste jaar en € 26.026,- voor de volgende jaren. Kijk ook de website van het Verbond voor Verzekeraars.

Verzekeren boven de vragengrens

Wil je jezelf boven deze vragengrens verzekeren? Dan mogen verzekeraars vragen naar zowel onbehandelbare als behandelbare erfelijke ziektes in je familie en naar uitkomsten van erfelijkheidsonderzoek. Soms moet je antwoord geven op aanvullende vragen en soms moet je een medische keuring laten doen. Maar dat hoeft niet. Vraag het van tevoren na bij verzekeraars en vergelijk de voorwaarden en werkwijze van verschillende verzekeraars. Je kunt ook een tussenpersoon vragen om dit te doen. Overigens is voor het afsluiten van een hypotheek niet altijd een levensverzekering nodig!

Melden klachten en behandelingen

Als je gezondheidsproblemen hebt door een erfelijke ziekte, ben je wettelijk verplicht dit aan de verzekeraar te melden. Dit moet bij verzekeringen onder en boven de vragengrens. Als je klachten krijgt van de erfelijke ziekte terwijl je de verzekering aan het afsluiten bent, moet je dit meteen aan de verzekeraar doorgeven. Ook als je een operatie hebt gehad of medicijnen gebruikt om klachten door de erfelijke ziekte te voorkomen, moet je dit melden. Lees de toelichting bij de gezondheidsverklaring altijd goed door.
Overigens: een verzekeraar mag je nooit vragen om DNA-onderzoek te laten doen.

Lukt afsluiten altijd?

Meestal kunnen mensen met een aanleg voor een erfelijke ziekte gewoon een levensverzekering afsluiten. Soms is er een hogere premie of zijn er extra voorwaarden. Het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is soms lastiger. De meeste verzekeraars schatten de kans dat een erfelijke ziekte gevolgen heeft voor het werk namelijk hoger in dan de kans op overlijden. Wat ook een belangrijke rol speelt is om welke erfelijke ziekte het gaat en welke klachten iemand heeft.
Als de verzekeraar een hogere premie vraagt, moeten ze in begrijpelijke taal uitleggen waarom dat zo is. Als je vindt dat de argumenten niet kloppen, kun je dat aangeven en de medisch adviseur vragen opnieuw een advies uit te brengen. 

Gebruik gegevens

Een verzekeraar mag de informatie die jij geeft, alleen gebruiken voor die specifieke aanvraag. Als je bij dezelfde verzekeraar andere verzekeringen hebt of wilt aanvragen, mag die informatie daarvoor niet gebruikt worden. Ook mag jouw informatie nooit gebruikt worden voor je familieleden en andersom. 

Verzekeraars moeten je informeren hoe ze omgaan met je gegevens. Meer hierover vind je op vanatotzekerheid.nl.

Meer weten? Lees de folder Verzekeren en erfelijkheid.
Of kijk hier:
Van A tot Zekerheid
De medische keuring
U moet worden gekeurd! En nu?

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.