Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe vertel ik het mijn partner?

Weet jij dat je een aanleg voor een ziekte door kunt geven? Als je een partner hebt, wil je het hem of haar waarschijnlijk vertellen.

Hou het niet geheim

Het is niet altijd gemakkelijk om je partner te vertellen dat je een erfelijke aanleg voor een ziekte hebt. En natuurlijk vertel je het niet als jullie elkaar net kennen. Maar wacht er ook niet te lang mee. Het is naar als je partner er via een andere weg achter komt (bijvoorbeeld via een familielid). En voor jou kan het belastend zijn om ‘een geheim’ te hebben.

Wanneer begin je er over

Soms is er een aanleiding om er over te beginnen. Bijvoorbeeld als vrienden of familieleden een kind krijgen. Of als jullie het over jullie kinderwens hebben.
Zie je er tegenop om het te vertellen? Er is een grote kans dat je partner goed reageert. Het is ook fijn om samen te kunnen praten over de gevolgen, voor jouzelf en/of eventuele kinderen. Ook kan het helpen om uit te leggen dat er soms mogelijkheden zijn om te voorkomen dat een kind de ziekte erft.

Dragerschapstest

Gaat het om een recessieve ziekte in de familie? Dan kan je kind de ziekte alleen krijgen als je partner toevallig een afwijking (mutatie) heeft in hetzelfde gen. Dit kan duidelijk worden door een dragerschapstest. Dan weten jullie of er kans is dat jullie kind de ziekte krijgt. Mocht dat zo zijn, dan zijn er soms mogelijkheden om te voorkomen dat jullie een kind krijgen met de ziekte.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Zet op een rij

Wanneer wil jij het aan je partner vertellen?
Hoe begin je er over?
Wat ga je precies vertellen over de ziekte en de erfelijkheid er van? Zoek er eventueel informatie over de ziekte op deze website
Is er een aanleiding om samen naar een klinisch geneticus te gaan? Zo ja, wat zou je er willen bespreken?
Pdf