Overslaan en naar de inhoud gaan

Lichaamslengte & erfelijkheid

Vraag jij je af of jouw kind dezelfde lengte krijgt als jij? Dat is lastig te voorspellen. Genen bepalen veel, maar niet alles.

Genen bepalen veel

Hoe lang je wordt hangt onder andere af van de genen die je van je ouders erft. Daarom heeft een groot deel van de kinderen ongeveer dezelfde lengte als de ouders. Zeker enkele honderden genen bepalen hoe lang je wordt. Ieder gen heeft een klein effect.
Het kan zijn dat je ene kind langer of juist korter is dan het andere kind. Dan heeft hij of zij een andere combinatie van genen van de ouders geërfd. 

Invloed gezondheid op lengte

Naast je genen heeft je gezondheid ook grote invloed op hoe lang je wordt. Als je gezond eet, genoeg beweegt en niet vaak ziek bent, kun je langer worden. Stress, bepaalde ziektes en het gebruik van alcohol en drugs door de moeder tijdens de zwangerschap kunnen ervoor zorgen dat je minder lang wordt.

Lengte schatten

De uiteindelijke lengte van een kind is niet precies te voorspellen. Wel kan het worden geschat, op basis van de lengte van beide ouders.
TNO heeft een zogenaamde groeicalculator om de mogelijke eindlengte van  jouw kind te berekenen. Houd er rekening mee dat de uitslag alleen maar een schatting is!

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Voor meer informatie over de groei en ontwikkeling van je kind, kun je terecht bij Stichting Kind & Groei.